Biz, tüm faaliyetlerimizi planlarken veriyi merkeze koyuyoruz; verinin gücüyle kentimizde daha verimli çalışmalar yapıyoruz. İhtiyacı belirlemek ve ihtiyaca göre hizmet etmek için, doğru ve güncel veriye dayanan bilgi ve coğrafi bilgi sistemleri, bizim en büyük yardımcımız.
BAŞARI HİKAYESİ
Beylikdüzü Belediyesi/Karar Destek Sistemi
İstanbul’un nüfusu hızla büyüyen belediyelerinden biri olan Beylikdüzü’nün 2019 yılı nüfusu 352.412 kişidir. İlçe 10 mahalleden oluşmaktadır. Kurumda 2 yıldır Esri ve CBS çözümleri kullanılmaktadır. Kurumun Bilgi İşlem Müdürlüğü’ne bağlı olan CBS biriminde 3 Kişi görev yapmaktadır. Belediye Esri CBS çözümlerini belediyenin üst yönetime hazırlanan raporlarda, sunumlarda veya belediye içi özel projeler için hazırlanan uygulamalarda kullanmaktadır
Sorun
Covid-19 sürecinde belediyelerin üzerindeki sorumluluk oldukça fazlaydı. Günlük ve anlık verileri takip etmeli ve alınan kararları hızlı bir şekilde uygulamaya koymalıydılar. Hızlı bulaşı ve yayılma ile ölümcül etki gösteren Covid-19 sürecinde günlük ve anlık bilgi akışını yönetip analiz ederek anlamlandırmak hayati öneme sahipti. Bu bilinçle hareket eden Beylikdüzü Belediyesi vatandaş odaklı çalışmalar yürüterek, pandemi döneminde yüksek risk grubundaki vatandaşlara ilave hizmetler sağlanması ve ihtiyaç duyan tüm vatandaşların hızla aradıkları bilgiye ulaşmasını sağlaması ve onları yönlendirmesi gerekiyordu.
Çözüm
CBS birimi çalışanları, matematiksel veri sonuçlarına göre vatandaşlara en verimli şekilde nasıl yardımcı olunabileceği konusunda karar vermede, en büyük avantajlarının CBS teknolojisi olduğunu, bu amaçla belediye bünyesinde CBS odaklı “Karar Destek Sistemini” devreye soktuklarını ilettiler.
Bu sistemle kent verilerle dinamik olarak izlenerek, sonuçlar hızlı bir şekilde analiz edildi. Bu sayede CBS yetkilileri süreci ve saha ekiplerini en etkin şekilde yöneterek gerekli müdahaleleri tam zamanında uygulamaya koyma fırsatı elde ettiler. Beylikdüzü Belediyesi pandemi sürecinde, 65 Yaş ve Üstü Nüfus Dağılım Haritası ve Durum Analizleri Uygulaması ile Dayanışma Askısı Olan Marketler Uygulaması’nı da beraberinde hayata geçirdi.

65 Yaş ve Üstü Nüfus Dağılım Haritası ve Durum Analizleri Uygulaması ile 65 yaş ve üstü vatandaşların nüfus dağılımlarını konumsal olarak analiz ederek bu topluluğun içinde ihtiyaç sahibi, kronik rahatsızlığı olan veya engelli bireylere aynı zamanda tek yaşayan 65 yaş üstü bireylere ve yine iki kişi yaşayıp da ikisinin de 65 yaş olması durumda yardıma ihtiyacı olan kişilere, daha hızlı ve etkin şekilde destek olmak için CBS uygulaması ile müdahale kapasitesinin anlık olarak resmini oluşturarak konumsal ve özniteliklerine göre sınıflandırmalar ve analizler gerçekleştirdiler.
Ayrıca, Dayanışma Askısı projesinde yer alan marketlerin konumlarının vatandaş ile paylaşıldığı ve vatandaşlara, istediği markete en kısa ve en hızlı şekilde nasıl gideceği bilgisinin verildiği bir uygulamayı da hayata geçirerek pandemi sürecinde halkın süreci mağduriyet yaşamadan atlatmasını sağladılar.

Sonuç
Karar Destek Sistemi ile hayata geçirilen uygulamalar ile 25.788 veri akışını kontrol edildi. Sistem üzerinden belediyeye ulaşan 452 kişiye destek olundu. 65 yaş ve üstü evde tek veya çift yaşayıp da ikisinin de 65 yaş üstü olması durumuna göre 8565 kişiye tek tek telefon açarak ihtiyaçlarının ne olduğunu tespit edip, gerekli yardımların yapılması sağlandı. Aynı zamanda memnuniyet araştırması yapılıp, %75 oranında hizmetlerden, yardımlardan veya desteklerden memnun kalındığı sonucu ortaya çıktı.
