Akıllı ulaşım sistemlerinde, ArcGIS çözümleri ile canlı olarak elde ettiğimiz veriler sayesinde fabrikamızdan çıkan donanımları ve personelleri yönetebilme kabiliyetine sahibiz. Saha personellerimizin kullandığı ArcGIS mobil çözümler sayesinde yaptığımız tüm işlerin bilgisinin girilmesi ve fotoğraflanması bizim için o işin hafızasının oluşturulması açısından çok önemli.
BAŞARI HİKAYESİ
INTETRA/Coğrafi Bilgi Sistemleri Tabanlı Proje Yönetimi
Intetra A.Ş., 2005 yılında Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) alanında yeni teknolojiler ithal ederek Türkiye'deki ticari faaliyetlerine başlamıştır. 2009 yılında kurulan Ar-Ge departmanı ile Değişken Mesaj Sistemi, Değişken Trafik İşaretleri, Yolcu Bilgi Ekranları olmak üzere birçok ürün/sistem üretimini gerçekleştirmiştir. 2015 yılında kurulan Türkiye'deki birçok otoyolda aktif olarak hizmet veren otoyol ücret toplama yazılım/donanımı TetraHGS adlı sistem ile Türkiye'deki ulaşım sektörüne büyük katkılar sağlamıştır ve sağlamaya devam etmektedir.

Sorun
Dünya nüfusu her geçen gün daha da artmaktadır. Bu artış karşısında dünyadaki kaynakların yönetiminde, şehirlerin hizmet kalitelerinde bir takım sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu sorunların en aza indirgenmesi amacıyla Dünya'daki teknolojik gelişmelerin sayesinde her türlü verinin toplanabilmesi, yönetilmesi ve analiz edilmesi oldukça kolaylaşmıştır. Bu verilerden elde edilen bilgilerle insanların hayatlarını kolaylaştırmak amaçlanmaktadır. Yaşam kalitesinin yükseltilmesi, insanların refah seviyesinin artması, kaynakların yönetimi daha verimli hale getirmek için bilgi teknolojileri ile entegre edilen sistemler bütününe Akıllı Şehir denir.
Akıllı yönetim, sağlık, enerji, ulaşım, bina gibi çeşitli bileşenlerden oluşan akıllı şehir kavramında akıllı ulaşım bileşeni oldukça büyük bir role sahiptir. Akıllı ulaşım kapsamında otoyollarda yer alan ürünlerin yönetimi, takibi ve onarımı vb. faaliyetlerin daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi için bir projeye ihtiyaç duyulmuştur. Sonrasında üretilen ürünlerin depolanması, sevkiyatı ve stok takibi konusunda iş planının yapılması, araç sevkiyatlarının gerçekleşmesi, sahadan veri toplanması, saha çalışanlarının iş takibinin yapılması, konusunda ArcGIS Online bulut platform altyapısına ihtiyaç duyulmuştur.
Çözüm
Türkiye'deki akıllı ulaşım alanında çeşitli projelere imza atan Intetra A.Ş. ArcGIS Online çözümünü proje yönetim portalı olarak kullanmaya başlamıştır. Bu portal sayesinde ürünlerin üretimi, saha uygulamaları, bakım-onarım süreçleri gibi faaliyetlerin mekansal bir şekilde en güncel halinin takibine imkan sağlanmıştır. Ayrıca kullanıcılar ürünlerin lokasyonlarına yüksek mekansal çözünürlükle kolaylıkla ulaşabilir hale gelmişlerdir.

Mega inşaat projelerinin en önemli yönetim aşamaları planlama, etüt ve projelendirmedir. Mart 2022 tarihinde açılması planlanan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi gibi mega projelerin teknolojik alt yapısını hazırlayan Intetra A.Ş. proje aşamasında henüz sahaya uygulanmamış tüm çalışmaları da ArcGIS mobil çözümleri ile sahada görüp uygulama aşaması için gerekli değişiklik ve güncellemeleri planlayabilmektedir. Toplanan bu verilerin karar mercilerine ulaşması sonrasında veriye dayalı projeye ilişkin somut kararların alınması sağlanmıştır.
Projede kullanılan tüm envanter (kamyon, inşaat araçları vb), CBS ortamında izlenmiş, araçların nerede olduğu, hangi araçların sahaya çıkacağı, envanter değişikliklerinin kaydedilmesi ve takip edilmesi gibi çalışmalarda CBS desteği alınmıştır.

Sonuç
1915 Çanakkale köprüsünden geçmesi öngörülen günlük 45 bin aracın CBS ile anlık olarak izlenmesi hem iş gücü hem de yol bakım-onarım vb. masrafların büyük ölçüde azaltılması anlamına gelmektedir. ArcGIS Online kullanılmadan yapılan bu tarz mega projelerde yaklaşık 50 kişilik bir ekip ile çalışılırken Yeni Nesil CBS Tabanlı Proje Sistemi ile bu sayı 5 kişiye kadar düşürülmüştür.
Projelerin planlama sürecinde, verilerin analizinden elde edilen öngörüler sayesinde proje planlama sürecinin daha kısa zamanda tamamlanmasına ve verimliliğinin artmasına olanak sağlamıştır. Bu tarz mega projelerde zamandan edilen tasarruf aynı zamanda maliyet tasarrufunu da beraberinde getirmiştir. Sahada yapılan çalışmaların ilgili personeller tarafından fotoğraflanıp anlık olarak ArcGIS Online'a yüklenmesi ile oluşturulan güncel veritabanı sayesinde günlük, haftalık, aylık raporlar oluşturabilmiştir. Bu raporlar proje iş süreçlerinin, performansların ve iş ilerlemesinin izlenebilmesine olanak sağlanmıştır.
Ayrıca web ve mobil arayüzlere sahip olan portal ile tek bir ekranda üretim, sevkiyat, montaj, uygulama gibi operasyonel bilgiler konum bazlı olarak izlenebilmiştir. Fabrikadan çıkan ürünlerin sevkiyatı ve montajı önceden planlanarak bu tarz faaliyetlerin daha verimli ve sorunsuz bir şekilde yürütülmesi sağlanmıştır.
