Proje, koruma biyolojisi ve mekansal ekoloji ile ilgili kararlarla çıktı. Şimdi, Eymir Gölü bölgesindeki kuş dağılımını doğrudan etkileyen fiziksel, biyolojik ve insan yapımı faktörleri adlandırarak kuş türlerimiz hakkında her şeyi biliyoruz. Ayrıca kuşların korunması için öncelikli bölgeler belirledik. Bu bize , nesli tükenmekte olan türlerin yoğunlaştığı bölgeler dışında yeni yaşam faaliyetlerinin ve hizmetlerin yerini daha iyi planlamamıza olanak tanıdı.
BAŞARI HİKAYESİ
Eymir Gölü Nesli Tükenmekte Olan Kuş Türlerinin Analiz Edilmesi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüsünün bir parçası olan Eymir Gölü ve çevresi çok çeşitli flora ve faunaya ev sahipliği yapmaktadır. ODTÜ'deki öğrenciler bölgenin bitki, kelebek, memeli ve kuş çeşitliliğini sürekli olarak araştırıyor ve belgeliyor.
Projenin yürütücülüğünü ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü’nde doktora öğrencisi ve ODTÜ Kuş Gözlem Topluluğu yönetim kurulu üyesi İbrahim Kaan Özgencil yapmaktadır. Özgencil, 2018 yılı itibariyle "Eymir Gölü Orman ve Bozkır Ekosistemlerinin Biyoçeşitliliğinin Araştırılması ve Koruma Öncelikli Bölgelerin Belirlenmesi" projesine öncülük ediyor.
Kuş Gözlem Topluluğu, kuşların bölgedeki dağılımı üzerinde etkisi olabilecek fiziksel, biyolojik ve insan yapımı unsurları ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Sonucunda da, proje bilimsel gerekçelere dayanarak, insanların faaliyetleri için öncelikli kuş koruma ve imar alanlarını belirlemeye çalışıyor.

Sorun
Bu projenin temel zorluklarından biri, geniş orman ve kısmen kayalık araziye sahip 13 km²'lik araziden oluşan bu büyük alanı incelemek için yeterli kaynağın olmamasıdır. Proje alanı, S harfine benzeyen bir şekle sahip 1,1 km²'lik yüzölçümüne yayılan ve çevre uzunluğu yaklaşık 9 km² olan Eymir Gölü'nü içermektedir.
Kuş Gözlem Topluluğu üyeleri bu arazide yaptıkları gözlem sonuçlarını kağıt formlara kaydediyorlardı. Bu nedenle bu verilerin dijital kayıtlara alınması çok fazla insanın çalışmasına neden oluyor ve zaman kaybı oluşturuyordu. Çalışma alanını bu şekilde tamamlamak neredeyse imkansızdı. Verimli ve çok daha hızlı bir şekilde sonuç alabilecekleri bir sisteme ihtiyaçları vardı.
Bir diğer zorluk da zaman ve işgücü yetersizliğiydi. Özgencil ve ekibinin sonuçları önceki çalışmalarla karşılaştırmak için Eymir Gölü'nün her köşesini bir yıl boyunca her ay boyunca gözetlemesi gerekiyordu. Bu özellikle küçük bir araştırma ekibi için oldukça zordu.

Çözüm
Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan ODTÜ Kuş Gözlem Topluluğu, CBS yazılımı ile tanıştı. ArcGIS ile, uygun alan alanlarını tanımlamak ve araştırma için alt alanlara bölmek için kullanılmıştır. ArcGIS, en uygun çalışma sahalarını belirlemek ve bunları araştırma için alt alanlara ayırmak için kullanıldı. ArcGIS, "yürümesi en kolay" gözlem yollarının planlanmasından, su kuşlarının sayılması için en büyük görsel kapsama alanına sahip bakış noktalarının seçilmesine kadar, proje ekibinin çalışmalarını en verimli şekilde planlamasını sağladı.
Ankara ve çevresindeki 4 büyük şehir için popüler bir eğlence alanı olan Eymir Gölü, kuşavcıları ve doğa severler tarafından sıkça ziyarete edilen bir lokasyon. Motorlu araçların bazı küçük alanlara sınırlı erişimine rağmen, halk ziyaretçileri Eymir Gölü'nde piknik, doğa yürüyüşleri, koşu ve bisiklet gibi birçok aktivitenin keyfini çıkarmaktadır. ODTÜ Kuş Gözlem Topluluğu, insan gücü eksikliğini aşmak için bunu avantaja çevirmeye karar verdi ve proje için birçok gönüllü topladı. ArcGIS Survey123'ün yardımıyla, ziyaretçiler basit anketler aracılığıyla topladıkları verileri sisteme yüklediler. Böylece toplanan veri miktarı büyük ölçüde arttı. Kuş araştırmacılarının ve doğa severlerin ilgisini eşleştiren bu büyük ölçekli çevre projesi, topluluk katılımıyla veri toplamayı herkesin katkıda bulunabileceği bilimsel bir çalışmaya dönüştürdü.
Dijitalleşme zorluğunun üstesinden gelmek için ArcGIS for Collector, veri toplama görevi için kullanıldı. Collector'un yardımıyla, saha ekipleri hassas mekansal verileri direkt olarak dijital formatta topladı. Bu sayede, önemli mekansal analizler yapmaya ayrılabilecek önemli bir zaman kazanımı sağlandı. ArcGIS, zengin ve çok yönlü analiz araçları ve açık veri katmanları ile proje ekibinin bölgedeki kuş çeşitliliği kalıplarının şekillenmesinde doğal ve insanla ilgili faktörlerin etkilerini test edebilmesini sağladı. Bilim adamları tüm yükseklik ve arazi engebe profillerini, arazi örtüsünü, bitki örtüsü durumlarını ve alt alanlar üzerindeki insan etkisini dijital olarak analiz edebildiler.
Özgencil, proje lideri olarak tüm iş sahalarının fiziksel ve biyolojik özelliklerinin oldukça hızlı tanımlanmasını ve analizinin yapılabilmesinin ArcGIS kullanmanın en değerli yararı olarak görmektedir.

Sonuç
Proje hala devam ediyor, ancak bazı hedeflere ulaşıldı ve birçok sonuç elde edildi. Hakim kuş türlerinin yanı sıra her popülasyonun, özellikle de korunmaya ihtiyaç duyanların büyüklüğü ve yerinin bir listesi tamamlandı.
ArcGIS'in görselleştirme özellikleri, bilim insanlarına ayrıntılı çalışmalarını herkes tarafından kolayca anlaşılabilen görüntülere çevirme ve iyi nedeni yaymalarını sağlama imkanı verdi.
Esri Türkiye, yazılım uygulamalı eğitimi, ürün özellikleri ve teknik destek konusunda proje ekibine yardımcı oldu. Proje ekibi Drone2Map'den çok etkilendi ve bir sonraki aşamaya dahil etmek için planlar yaptı.