“Demir Export olarak dijital dönüşümü önemli bir liderlik alanı olarak görüyor ve süreçlerimizi teknoloji ile yorumlamaya devam ediyoruz.”
BAŞARI HİKAYESİ
Demir Export A.Ş. Arama Departmanı Başarı Hikayesi
Demir Export A.Ş., Türkiye’nin büyük sanayi ve ticaret kuruluşlarından Koç Topluluğu bünyesinde bulunan madencilik şirketidir.
Kurulduğu 1957 yılından beri demir cevheri üretimini sürdüren Demir Export A.Ş., son yıllarda yaptığı çalışmalarla değerli ve baz metalin yanında kömür üretiminde de önemli projelere imza atmıştır.
Yaygınlaşan bu üretim faaliyetlerinin yanı sıra, bugün cevher zenginleştirme, maden üretimi, dekupaj taahhüt işleri, maden arama, etüt ve proje çalışmaları gibi madencilik sektörü kapsamına giren diğer alanlarda da önemli bir konuma sahiptir.
Sorun
Şirketin Maden Arama Direktörlüğü, Türkiye’de farklı lokasyonlarda arama projesi yürütmekte, yurtiçi ve yurtdışı harici projeleri değerlendirmektedir. Faaliyet gösterilen uzun yıllarda üretilen, farklı şirket ve ülkelerden gelen çeşitli formatlardaki veriler de hesaba katıldığında şirketin elinde her geçen sene biraz da büyüyen ve yönetmesi güçleşen bir veri havuzu oluşmaktadır.
Verinin, geçen yıllar içinde tek merkezde yedeklenerek, güncelliğinin ve doğruluğunun sağlanması, oluşan verilerin değerlendirilmesi, erişilebilirliği, güvenliği ve diğer paydaşlarla paylaşılması konusunda gelişim ihtiyaçları doğmuştur.

Verinin, geçen yıllar içinde tek merkezde yedeklenerek, güncelliğinin ve doğruluğunun sağlanması, oluşan verilerin değerlendirilmesi, erişilebilirliği, güvenliği ve diğer paydaşlarla paylaşılması konusunda gelişim ihtiyaçları doğmuştur.
Çözüm
Şirket 2019 yılında, bu büyüyerek devam eden soruna Esri çözümlerini kullanmaya başlayarak müdahale etme kararı vermiştir. Bu amaçla önce masaüstü çözümler kullanılarak bir coğrafi veri tabanı yapısı kurulmuş ve eski veri ile coğrafi veri tabanı beslenmiştir. Veri dönüşüm çözümleri kullanılarak da farklı formatlardaki tüm veriler de bu coğrafi veri tabanı içine alınmıştır.
Merkezi bir sunucuya kurularak coğrafi veri tabanı formatındaki veri setleri buraya taşınmıştır. Daha sonra aynı sunucuya kurulan web GIS çözümleri ile bahsi geçen veri web ortamına aktarılmış ve yedeklenmiştir. Şirket merkezi veri tabanında olan, her noktadan güvenli erişime sahip ve şirket portal ara yüzünden de yedeklenmiş olan veriyle çalışmalarını sürdürmektedir.

ArcGIS saha uygulamaları ile yürümekte olan projelerden veri akışı, herhangi bir aracı yazılım olmaksızın hem matbu hatayı önleyerek hem de daha hızlı bir şekilde yürümeye başlamıştır.
Portaldaki veri, hazırlanan yönetici ekranlarıyla sayesinde canlı olarak paylaşılmaya başlanmış ve sahadan aktarılan veri anlık olarak ekranlardan izlenmesi mümkün hale getirilmiştir.
Sonuç
Kurulan Esri altyapısıyla Maden Arama Direktörlüğü bünyesinde veri kolaylıkla yönetebilir hale getirmiştir. Farklı formatlarda ve depolama alanlarında bulunan veri bu sayede erişim izni olan herkesin erişebileceği, güncel, tekil ve doğru bir veri halini almış ve güvenliğiyle ilgili endişeler de ortadan kalkmıştır. Ayrıca arama departmanı içinden ve dışından tüm izinli paydaşların güncel durumu kolaylıkla değerlendirmesine olanak sağlanmıştır. Sahadan akan dinamik veri de hatasız bir şekilde yine merkezi veri tabanını beslemeye başlamıştır. Bu sayede saha ekibinin iş yükü de azalmıştır.