BAŞARI HİKAYESİ
Akıllı Atık Toplama Sistemleri
Tuzla, İstanbul'a 46.7 km uzaklıkta bulunmaktadır ve sınırları içinde yer alan üniversite kampüsleri sayesinde her geçen gün büyümektedir. Özellikle kış mevsiminde artan nüfusu nedeniyle Tuzla'da üretilen atık miktarı artmaktadır.
Sorun
Katı atık yönetimi, olumsuz çevresel ve finansal sonuçları nedeniyle dünyadaki en önemli konulardan biridir. Düzenli ve stratejik bir şekilde yönetilmediği sürece katı atıklar, çeşitli çevresel sorunlara yol açarak atık yönetimi ile ilgili maliyetleri artırır. Dünya Bankası istatistiklerine göre, 2012 yılında dünya şehirleri yılda 1.3 milyar ton katı atık üreterek günde kişi başına 1.2 kilogramlık bir ayak izi oluşturdu. Hızlı nüfus artışı ve kentleşme ile birlikte belediye atık üretiminin 2025 yılına kadar 2.2 milyar tona yükselmesi bekleniyor.
Evreka Başarı Hikayesi
Ankara merkezli Evreka, akıllı atık toplama ve şehir temizliği konseptinde çözümler üreten bir SaaS şirketi. Nesnelerin interneti bölümünde uzmanlaşmış kadrosu ile de, müşterilerine yazılım ve süreçlerin verimliliğini daha da artıracak donanım çözümleri ile birlikte yüksek kaliteli hizmet sunuyor. Geliştirdiği yazılım sayesinde, atık toplama araçlarının takibini ve rota optimizasyonunu sağlarken, konteynerlerin doluluk oranlarını ölçen sensörleri aracılığıyla da yalnızca gidilmesi gereken konteynerleri araç rotalarına ekleyerek operasyonel verimliliği %70 oranında artırıyor.
Çözüm
Evreka Akıllı Atık Toplama Sistemleri, geleneksel atık toplama sistemlerine modern ve yeşil bir alternatif sunuyor. Tuzla belediyesi için geliştirdiği kablosuz sensörler, konteynerlerin doluluk seviyelerini anlık ölçerek bu bilgiyi M2M teknolojisi kullanarak buluta gönderirken, şehrin dört bir yanından toplanan bu bilgiler, verimli günlük toplama rotalarını elde etmek için işleniyor. Bu günlük rotalar, atık toplama araçlarının sürücüleri tarafından kolayca kullanabileceği navigasyon cihazlarına aktarılıyor. Bu sayede sürücüler verimli rotaları takip ediyor ve yalnızca gerekli konteynerlerde duruyor. Oluşturulan verimli rotalar; zaman ve enerji tasarrufu sağlarken, CO² emisyonunu ve atık toplama maliyetlerini %55'e kadar azaltıyor. Genel servis bilgileri, maliyet azaltma iyileştirmesi ve zararlı gazların emisyonundaki azalmalar da dahil olmak üzere belirli aralıklarda detaylı analiz raporları oluşturuluyor.Evreka, Esri Startup Programı'nın bir üyesi. Bu programın sağladığı yazılım ve bulut avantajları sayesinde Evreka, Esri'nin haritalarını Evreka panelinde kullanarak hem çözümünü, hem de düzenlenen eğitimlere katılarak kendisini geliştiriyor. Esri, aktif ve sürekli bir biçimde Evreka çözümlerinde yer alıyor; panelin görselleştirilmesi, Esri harita altlığı sayesinde sağlanıyor. Müşterilerin Evreka panelinde görüntüleyebileceği on sayfanın dördünde harita bulunurken, harita bulunan tüm sayfalarda Esri harita altlığı kullanılıyor. Bu haritalarda, müşteriler, Esri API’ları ile oluşturulmuş verimli rotaları, konteyner lokasyonlarını görebiliyor. Kullanılan API’lardan ilki, Esri Origin-Destination Cost Matrix. Bu hizmet kullanılarak, müşterilerin konteyner lokasyonlarının mesafe matrisleri oluşturuluyorken, bu mesafe matrisi kullanılarak oluşturulan rotaların görselleştirilmesinde de Esri Directions API’ı kullanılıyor. Buna ek olarak, atık kamyonlarının başlangıç rotaları ve atık boşaltım alanlarının sisteme kaydedilmesinde de Esri’nin harita altlığından faydalanılıyor. Esri servisleri sayesinde, rotalama fonksiyonunun optimizasyon oranının yükselmesi sağlanıyor.
“Akıllı dünya, akıllı şehirler gündeme geldiği günden itibaren, Tuzla Belediyesi olarak biz de daha akıllı bir kent oluşturma yönünde çalışmalarımızı yaptık.